Kuşun, kendisini nasıl hissettiğinin göstergesi olan bazı davranışları vardır. Bireysel olarak farklılıklar gösterdikleri olsa da genel koşullar açıklanmaya çalışılmıştır. Bazı ortam koşullarında yaptıkları değişik hareketler (yemlikten yem boşaltma, kafes tabanındaki kağıtların altına girmek...gibi) belirtilmemiştir.
Mutlu bir kuş; tüneğinde gururla duracak veya tüylerini kabartarak oturacak, daha rahat, gevşemiş görünecek ve çeşitli ahenkli sesler çıkaracaktır. Aynı zamanda duyulabilecek şekilde, yem yiyormuş gibi gagasını gıcırdatacaktır.
Korkmuş bir kuş, yüksek sesle çığlık atacak, tüyleri düzleşecek, gözlerinde, ani kalkışa hazır olduğunu belirten tehlike işaretleri okunacaktır.
Üzgün bir muhabbet kuşu, kanatlarını vücudundan uzakta tutacak ve çoğunlukla gaga açık şekilde sık sık veya zor nefes alacaktır, bazen kısa sürelerle gözlerini kapatacaktır. Bu davranışı gösteren kuş, stres altındadır, mutlu değildir, kendisini bir şey korkutmuştur veya fazla sıcaktır ve bu koşullar altında kusuyor olabilir, başını sürter ve yediklerini vücudundan uzak bir mesafeye çıkarabilir.
Alarm çağrısı, keskin tıslama şeklinde bir 'Tssst tssst' sesidir. Bu, kuşun o an yaptığı işi tamamladığını veya uçmayı bitirdiğini gösteren rahatlama işareti de olabilir. Kuşun; uzanamadığı, ulaşamadığı bir mesafedeki şeyi işaret etmekte kullandığı yararlı bir iletişimin yoludur.
Muhabbet kuşları, kendini savunmak için ısırırlar. Bu, kuşun, eğlenme amaçlı olarak yaptığı oyun gagalamasının aksine, kendisine sıkıntı verilmesini istemediği için sert bir ısırıktır. Dişiler, çok sert ısırır ve kanatmaları alışılmamış bir olay değildir.
Kızdırılarak hiçbir şey elde edilemeyeceğinden kuş sert bir şekilde ısırmaya kalktığında geri çekilmek en iyi fikirdir ve o, evcilleştirme veya eğitim çalışmalarınızda bu davranışınızı dikkate alacaktır.
Tek kuşlarda, sahibine ya da bir nesneye kuvvetle bağlandıkları ilişkilerde sevgi göstergesi olarak, gözler, iğne başı kadar küçülecek ve küçücük siyah bir noktayla beyaz büyük bir halka (iris halkası olan kuşlarda) şeklinde görülecektir.
Papağangillerin beden dilini anlamak:
Beden dili:
- Her iki ayağı da yukarıda iken gagası ile asılarak aşağı sallanmak: Aşağı inmek istiyor.
- Baş indirilmiş, kanatlar yarım kaldırılmış, tüyler kabartılmış, ileriye veya yukarıya uzatılmış: Ele alınmak istiyor.
- Kafesin tavanına bir veya iki ayakla ya da gaga ile asılmak olan: Oynuyor.
- Uçma tahtasında,tünekte iki adım geri çekilmek, hafifçe popoyu eğmek: Dışkılama hazırlığı! (Her durumda hatta uçarken de dışkılayabilirler)
- Tüneğe sıkıca tutunarak geriye kaykılma: Korkuyor, tedirgin.
- Sabitlenen gözlerin değerlendirilebilmesi için kuşun içinde bulunduğu koşullar ve vücut pozisyonu dikkate alınmalıdır. Gözlerin sabirlenmesi şu anlamları taşıyabilir:
- Heyecanlanma,bir obje ile çok ilgilendiğinde.
- Öfke, korku veya yaklaşan saldırı
Sesler
- Şarkı söyleme, konuşma ve ıslık çalma: Mutlu, sağlıklı, memnun kuş.
- Gevezelik, cırıldama:
- Yumuşak tondaki cıvıldamalar, memnuniyetin bir işareti veya konuşmayı öğrenme çalışmaları olabilir.
- Yüksek sesli bağırtılar tehlike savmak için olabilir.
- Dil tıkırtısı: Kendini eğlendiriyor olabilir veya okşanmak, ele alınmak anlamı taşıyabilir.
- Hırlama, homurdanma: Hırlama, saldırgan bir sestir. Bir şey kuşu tehdit ediyor veya sıkıntı veriyordur. Kuşu rahatsız eden bu obje ya da varlık uzaklaştırılmalıdır. Homurdanan kuşlar tutulmamalıdır, ısırmaları mümkündür.
- Gagayı gıcırdatmak: Genellikle memnuniyet işaretidir.
- Tıkırdama: Gaga tıkırdaması genellikle cockatieller ve Avustralya papağanlarında görülür. Eğer papağan, bir defa tıklarsa ve gözleri sabitlenirse, aksi halde tehdit edici davranış değildir, kuş, sahibini karşılamakta veya bir şeyi onaylamaktadır. Eğer, diğer taraftan, kuş, birkaç kez seri halde tıkırdarsa, kuşun ele alınmak istemediği anlamında uyarı olduğu düşünmelidi.
- Gaga yerde , boyun tüyleri kabartılmış: Kaşınmak istemektedir.
- Isırma: Başka bir başlık altında incelenecektir. Kısaca değinelim:
- Tam ısırılmadan gagalanmak :Size doğru uzanarak ısıracakmış gibi yapmak ve imkan bulursa tekrarlamak şeklinde fiziksel bir temas olacak ancak acı vermeyecektir. Sonraki adım ise acı veren bir ısırık olacaktır. Kuş, sinirlenmiştir. "Ben, onu istemiyorum".
- Hafif, hafif, hafif, hızlı ısırıklar: Kuş "Şimdi beni rahatsız etme" demektedir. Bu hareket, sahibi için tehlike işareti olmamalıdır. Kuş, sizin 30 saniye sonra ne yapmanızı istediğini belli eder.
- Kusma: Eşe yakınlık işaretidir. Eşe sevgi ve şefkat sunulması, karşı cinsin etkilenmesi için yapılmaktadır. Ancak diğer kusma nedenlerinin de bilinmesi için site kütüphanemizdeki kusma başlığının da mutlaka incelenmesi gerekmektedir.Papağangiller eşleşerek yaşarlar ve eşlerini önemserler.
- Gaga dokundurmak, gagalamak: Araştırmak.
- Tüneğe ileri geri gaga sürmek: Yüzünü temizlemek.
- Oyuncaklarına hızlı vurmak: "Ben çok mutluyum. Ben, yeniden yapacağım." Enerjiyle dolu ve çok iyi hissetmek.
İki ayak üzerinde durmak:
- Düzgün durarak, sahibine hareketsiz şekilde bakması: Ele alınmak için hazırdır. Şu anlamdadır "Bakman için seni bekliyorum, yoksa sana kızabilirim".
- Tünekte ileri geri yürümek: Sabırsızlıkla dışarı çıkarılmayı, ele alınmayı beklemek.
- Her iki ayakla parmağa sıkıca tutunmak: Sana tam güvenmiyorum ya da beni götüreceğin yer hakkında bilgim yok.
- Bir ayak üzerinde durmak: Rahat.
- Bir ayak üzerinde durma ve tüylerin kabartılması: Rahat, mutlu, memnun.
- Başını alta sokarak bir ayak üzerinde durmak: Tüylerini temizliyor
- Bir ayakta dururken gagasını bileme: Yorulmuştur.
- Bir ayak üzerinde dururken, hafif kabarmış, gözler cam gibi: Kısmen uykudadır.
- Kafes altını kazımak: Afrika gri papağanları için tipiktir. Genelde kafesten dışarı çıkmak için izin verilmesi isteğidir.Bu davranışını alışkanlık haline getirmemesi için yerine getirmek istemeyebilirsiniz.
- Ayak vurma, tıklatma: Tehdit edildiğini hisseden bazı papağanlar, bölgesinin üzerindeki egemenliğinin işareti olarak onların ayaklarını yere vururlar.
- Karışık/kabarık tüyler:
- Tüylerini düzeltirken;
- Üşüdüklerinde;
- Gerginliklerini hafifletmek istediklerinde;
- Hasta olduklarında karışır, kabarırlar. Özellikle, tüyler, kabarık kalırsa veteriner hekimce görülmelidir.
- İlgi gördüğünde tüylerini düzeltmesi:Sizinle birlikte olduklarında ya da enselerini okşadığınızda tüylerini düzeltmeleri "Sana teşekkür ederim. Senin için ben de daha bakımlı olacağım" anlamı taşır.
- Parmakta iken sıkıca tutunması ve tüylerini sıklaştırması: Korkuyor veya tereddüt ediyor.
- Sorguç kaldırıldığında: Heyecanlanmıştır.
- Aşırı kabardığında: Korku veya aşırı heyacan. Bir uyarı düşünülmelidir.
- Sünme ve tıslama ile birlikte düz sorguç: Saldırgandır veya bir şey tarafından ürkütülmüş, korkutulmuştur.
- Yüz ve boyun tüylerini kabartmak: Başı büyük görünür, huzurlu memnuniyeti gösterir. Mutludur.
- Kuş, korkmuş ya da aşırı heyecanlıdır. Diğer hastalık belirtileri ile birlikte görülme durumu farklıdır.
- Eşleşme/çiftleşme belirtisidir.
- Kuyruk sallama: Eğlence için hazırım!
- Kuyruk sallanması (aşağı yukarı): Genellikle yorucu faaliyetten sonradır. Nefesini düzenlemesine yarar. Gene de, kuşun kuyruğu, faaliyet olmadan aşağı yukarı sallanıyorsa, solunum sıkıntısı/hastalığının işareti olabilir.
- Kuyruk yellemesi: Kuyruk tüylerini yellemek, yelpaze şeklinde açmak, çoğunlukla saldırganlık ve öfke göstergesi olarak diğer davranışlara eşlik eder. Kuyruk tüylerini yaymak, kuşun kuvvet ve canlılığını da gösterir.
- Kanat çırpmak: Çırpma, kanat alıştırması olarak kullanıldığı gibi sizin dikkatinizi çekmek için de yapılmaktadır.
- Fiske vurmak uç:
- Öfke veya acıyı gösterebilir.
- Tüylerini düzeltmesi, ayarlamasının bir yoludur.
- Omuzlarını kaldırarak ve baş sallanması ile eşlik edilirse, ısrarla dikkat çekmeye çalıştığını veya anne mamasına muhtaç yavru kuşlarda olduğu gibi beslenme isteğini ifade edebilir.
- Kanat düşmesi, sarkması: (Yavrular) genç kuşlarda normal ama daha yaşlı kuşlarda sarkma hastalığın bir işareti olabilir.
- Kanat seğirmesi: Gerçek, açık bir gösterge değildir, çoğu kez kuş ele alındığında hissedilir. Kanat ve vücut arasında hava dolaşımı sağlamak için, kanatlar, vücuttan uzaklaştırılır. Kanatlar, kaldırır ve ani hareketle eski normal konumuna getirilir. Kuşlar, aşırı derecede mutlu olduğu zaman da yaparlar.
- Arkaya döndürüp kanadının altında soktu: Uyuyor.
- Aşağıya eğdi ve 90 derece döndürdü: İstediği bir şeye bakıyor.
- Aşağı düşürdü, bir veya iki kanadı tümüyle açık, ağzı açık, baş gidebileceği yöne doğru uzatılmış: Büyük gerinme ve esneme
- pozisyonu.
- Başını aşağı yukarı sallıyor ve kusuyor: Size "Seviyorum" demesinin yolu!
- Aşağı yukarı kafa sallama: Dikkat çekme hareketidir. Genellikle kafes dışına çıkmak istediklerini belli eder. "Parmağında oturmak istiyorum".
- Başı alçaltmak, eğilmek: Selamlama veya onaylamadır (Oynamak isteği ya da ensesinin kaşınması için)
muhabbet kuşunun çiftleşmek istediğini nasıl anlarız, muhabbet kuşu nasıl çiftleştirebilirim muhabbet kuşunun mutlu olduğunu nerden anlarız, muhabbet kuşu eş istediği nasıl anlaşılır muhabbet kuşunun, eş istediği nasıl anlaşılır, muhabbet kuşlarının çiftleşmek istediği nasıl anlaşılır, muhabbet kuslarinin hareketleri ne anlama gelir , muhabbet kuşunun eşe geldiğini nasıl anlarız, muhabbet kuşu hareketleri ne anlama gelir, muhabbet kuşlarının mutlu olduğu nasıl anlaşılır
YanıtlaSilCiftlesmek istedigi zaman surekli esinin yanina giderek ona yaklasirlar
SilCiftlesmek istedigi zaman surekli esinin yanina giderek ona yaklasirlar
SilKusumu nasil mutlu edebilirum
YanıtlaSilKusu daha egitmeden elime geliyot ve hic isirmiyor erkek bi kus yazdiklariniza gore sanirim suan mutlu fakat daha geleli iki gun oldugu halde hem elime geliyor hem de hic isirmiyor bu nasi oluyor
YanıtlaSilBenim muhabbett kusumda ayni sekil adsis
SilBen yeni kuş bakıyorum kendi yuvasından kaçmış bi anda pencereden girdi bende sahiplendim ama çok korkuyor sanırım çok ya büyük sayılmaz bizi sevmesi için ne yapabilirim kendine yaklstırmıyor babam sevmek istiyor kafesinin içinde cırpınıyor. Sesli bir şekilde bağırıyor ben konuşmaya calısıyorum dinliyor beni pür dikkat elimi kafesin dısında Demir’i sever gibi yapıyorum o zaman elim nerdeyse ters tarafa kcoyor nasıl alıstırabilrim kendime
Sil1.5 hafta oldu hala korkuyor gibi yaklasinca saga sola ucuyor alistirmak icin ne yapmam gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim
SilMuhabbet kuşum aniden kafasını sola vurmaya başladı. Kısmi Felç geçiriyor gibi. Kesik kesik örme sesi çıkartıyor. Ne olmuş olabikir?
YanıtlaSilMuhabbet kuşlarının çiftlestigini nasıl anlarız
YanıtlaSilBenim kusum ele geliyor ama gelmeden once bi kac kez siddetli isiriyor bana guvenin nasil saglarim
YanıtlaSilKafesine koydugumda genelde hareketsiz duruyor.ve bayagi ofkeli ne yalabilirim??????
Kuşu bir süre kafes dışından Sevin .
SilKuşum bunlarla mutlu olmuyor.😟
YanıtlaSilSürekli kendini kaşıyor. Hiç mutlu
olmadığını düşünüyorum 😦 . Ne yapmam
gerek lütfen cevap verin...
2 muhabbet kusumuz vardi yavrular oldu masallah yavrularda buyudu simdi ama bizim anneyi yavrular ve baba bugun cok fena gagalamis burnu ayagi kafasi hep kandi ne yapmaliyiz panik olduk biraz birde yumurtalari var yazik o halde yatio uzerlerine
YanıtlaSilBenimde bir muhabbet kusum var ama elimi kafese sokunca demirlere tırmanıyor ve kaciyor korkmamasini nasil saglayabilirim????
SilAdsız kuşlarınızı ayırın yetişkinleri çok doğru olurmu bilmem ama bizdede öyleydi ayırdık. Kafesleri ayırmaya yarıyan bir tel parçası var ondan almanızı tavsiye ederim hem anne babalarını görür hem de anne ve babası ona vuramaz.
YanıtlaSilAdsız kuşlarınızı ayırın yetişkinleri çok doğru olurmu bilmem ama bizdede öyleydi ayırdık. Kafesleri ayırmaya yarıyan bir tel parçası var ondan almanızı tavsiye ederim hem anne babalarını görür hem de anne ve babası ona vuramaz.
YanıtlaSilArkadaşlar benim kuşum sürekli kendini kasıyor. Kuyrukları düştü 2-3 ay önce düştü. Ve çıkmıyor. Veteriner çıkar dedi ama çıkmıyor. Yumurta maması yapmalımıyım? Başka bana yardımı olabilecek bir mama tarihi var mı ?
YanıtlaSilACİL CEVAP VARİN!!!!!!!!
o zaman hasta
Silbenim kuşum sağ ayağnı kaldırıp indirip sonra sol ayağnı kaldırıp indirip ve en son olarakta kanatlarını hafif açıp kapatıyor hepsini peş peşe yapıyor acil yardım
YanıtlaSilAyaklarını kaldırması gayet normal yorulduğu için yapıyor kanat çırpması güçlendirmek veya vücut sıcaklığını düşürmek için
Silbirde ishal için napmalıyım veteriner fiyatları nedir? genel olarak
YanıtlaSilVeterinere gerek yok kuş Kumu alın o ishali çözer
SilBenim kosumu alalı 4gun oldu kafesde göğsüne bastırdı da elime geliyor disardada kendim omzuna koyuyorum kacmiyo. Fakat sonra ucdukdan sonra elime falan gelmiyor kacio duvarlara vuruyo erkek kuş 40gunluk acil cevap
YanıtlaSilKuşumuzun eş istediğini nasıl anlarız acilll cevapp
YanıtlaSilBenim kuşlarım kafasını kanatlarının arkasına koyuyor ve sessiz bir şekilde ötüyor kötü bir şeyi mi var cevap verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler
YanıtlaSilYorulduğu için yapıyor benim kuşlarımda yapıyor normaldir...
YanıtlaSilbenim kusumda goğüsündeki tüyleri yolmaya basladı vitamin ve kalamar tası aldık ama hala tüyleri geri çıkmadı.Ve yanlız kalmasın diye babam kuş almış ama ikiside erkek ve sürekli kavga ediyorlar ne yapmalıyım?
YanıtlaSilDegıstırın
SilKuşumda halsizlik var vitaminlerin hepsinden aldık kuşcu ne dediysek aldık ama hala aynı çok fersiz konuşkan kuştu sesi dahi cıkmıyor kac haftadir bi bilgisi olan var mı biz tüy dönemi dedik cunkü gittikce sivrileşen tüyleri cogaldı yardim acil
YanıtlaSil2ay 10 günlük pakistan erkek uysal ele alışık kuşumu taşıma kafesinden daha büyük üretim kafesine almayı düşünüyorum.Salıncak ve halkalı oyuncak aldım yeni kafese geçirmek sıkıntı stres yaratır mı?Oyuncaklarla oynarken ya sonra beni istemeyebilir mi? eğitmekte güçlük çekermiyim.Oyuncak koymalı mıyim kafese?Bilgisi olan ve sesimi duyan var mı ?
YanıtlaSil