Muhabbet Kuşlarında Çiftleşme
Muhabbet Kuşları Ne Zaman Çiftleşir ? ,
Muhabbet Kuşlarının Üreme Zamanı ,
Muhabbet Kuşlarının çiftleşmesi nasıl gözlemlenir?
Muhabbet kuşları eş kabullenmede oldukça seçicidir. Çiftler birbirlerini benimsediklerinde çiftleşmek için uygun zamanı beklerler. Kuşlarda seksüel istek güneş ışığıyla uyarıldığından doğru zaman baharın gelmesiyle başlar.
Muhabbet kuşlarının dişisi daha zor eşe gelir, erkek ise dişinin engel olmasına rağmen, her fırsatta dişisinin kuyruğuna dokunmaya çalışır. Dişiyi etkilemek için, kafesteki çanı kuvvetli şekilde çalar. Durmadan uçar, konmak için dişinin yanını seçer. Yan yan sekerek yürür. Ateşli bir şekilde başını sallayarak dişinin yanına yaklaşır. Gagasıyla omzuna vurur. Bu sırada, heyecandan göz bebekleri küçük siyah noktalara dönüşür. Dişi, birleşmeye hazır olduğunu günlerce sonra gösterir. Dalın üzerine konar oturur. Başını arkaya uzatır. Kuyruğunu havaya kaldırır ve hareketsiz kalır. Erkek mesajı alınca, dişinin sırtına çıkar. Çiftleşme bittiğinde dişi uçup gider.
Yavru Muhabbet Kuşu ne zaman çiftleşmeye hazır olur?
Yavru muhabbet kuşu 6-8 aylık olunca erişkinliğe ulaşmış olup, eşleşmeye hazırdır.
Muhabbet Kuşunun yuva yapmasına yardımcı maddeler neler olmalıdır?
Doğada yaşayan kuşlar, güçlü gagalarıyla ağaç dallarını ufalayıp, elde ettikleri talaşı, yuvalığın dibine taşırlar. Kafeste yaşayan kuşlara yardımcı olmak için, yuvanın tabanını üç santim yüksekliğinde, talaşla kaplayın. Yuvaya koyduğunuz talaşın, kimyasal maddelerle işlenmiş ağaçlardan elde edilmediğine emin olun. Ayrıca yuva yapmasına yardımcı olmak için kendir liflerini kafese koyarsak, dişi yuva yapmak için bu malzemeyi kullanacaktır.Yuva geniş bir kafese yerleştirilmeli. Kafes küçükse, yer kaplamaması için kapıyı açıp, dışarıdan yerleştirin. Muhabbet kuşları önce , yuvayı merakla izler. Dişi kuş gün geçtikce, yuvayla daha çok ilgilenir. Yuvanın içine göz atmaya başlar. Bir süre sonra içine girip, sağı solu gagalayıp, kontrol eder. Giderek, yuvada daha çok kalır. Erkek kuş da yuvaya göz atar ama içeri girmez. Dişiden uzak duran erkek kuş, artık daha cüretkar davranacaktır.
Yuva nasıl olmalıdır?
Pet shoplarda, muhabbet kuşları için uygun ölçülerde hazırlanmış yuvalar bulmak mümkün. Dilerseniz, 25 santim yüksekliğinde, 15 santim derinliğinde ve 15 santim genişliğinde bir yuvayı kendiniz de kontrplaktan yapabilirsiniz. Yuvaların arka kısmında, yavruları kontrol edebilmek için dışarı doğru açılan bir kapı ve ön kısmında anne ve babanın girebilmesi için bir delik bulunmalı. Giriş deliğinin birkaç santim altına, kuşçuların konarga adını verdiği kısa tüneği yerleştirmeyi unutmayın. Dişi kuş, yuvalığa uçtuğu zaman, giriş deliğinin kenarına değil, konargaya konacaktır. Ayrıca dişinin yuva yapabilmesi için arka kısıma bir oyuk yapmanız yuvanın düzgün durmasını sağlayacaktır.
Muhabbet Kuşlarının çiftleşmesi nasıl gözlemlenir?
İlk yumurtadan sonra iki günde bir olmak üzere toplam 4 ile 6 yumurta yaparlar. Yumurtlamak, dişi için muazzam zordur. İlk yumurtadan sonra kuş kuluçkaya yatar. Yalnızca, tuvalet ihtiyacı için dışarıya çıkar. Artık, erkeğin onu besleme zamanı gelmiştir. Bu arada meraklanarak yuvanın içine bakmak gibi bir harekette bulunmanız dişiyi rahatsız edeceğinden bazen yumurtaları kırmak ya da aşağıya atmak gibi eylemlerle de karşılaşabilirsiniz. En iyisi uzaktan takip etmektir.Muhabbet kuşları hislerini çabuk gösteren, çabuk kızan kuşlardır. Özellikle yumurtladıktan sonra yuvasına bakılmasından, kendisi ya da eşi ile ilgilenilmesinden, Kafes ya da yuvasının yer değiştirilmesinden kesinlikle hoşlanmaz. Bunu yumurtalarını kırarak ya da yuvadan aşağı atarak gösterir. Hatta yumurtadan çıkmış yavrusunu dahi yuvadan atabilir ya da gagalayarak öldürebilir. Bazen yeniden yumurtlayacağı zamanda yavrusunu öldürerek aşağıya atabilir. Eğer yumurta boş ya da yavruya bakma niyeti yoksa zaten yumurtayı aşağıya atar.
Yumurtanın döllendiği nasıl anlaşılır?
Kuluçkanın 6'ncı gününde, yumurtanın döllenip döllenmediği anlaşılır. Elinize aldığınız yumurtayı, bir el fenerine doğru tutun. Yumurtanın çekirdeğini görebilirsiniz. Döllenmemiş yumurtanın içinde leke göremezsiniz. Yumurtaların hepsini yuvaya koyun ki dişi kızmasın.
Yavru Muhabbet Kuşu kaçıncı günde yumurtadan çıkar?
Yumurtadaki embriyonun, bebek muhabbet kuşuna dönüşmesi için, belli ısıda 18 gün geçmesi gerekir. Nasıl ikişer gün arayla yumurtladıysa, yavrularda aynı şekilde ikişer gün arayla yumurtadan çıkar. Dişi kuş, farklı boylarda yavrularla ilgilenmek zorundadır. Yuvada hala tüylenmemiş yavru varsa, bunları gece gündüz, kanatları altında korumaya devam eder.
Yumurtanın bulunduğu ortama dikkat etmek gerekir. Aşırı nemli ortamda embriyonal ölümler görülür. Taban ve tüneklerdeki ıslaklık sonucu ise mantar ve küf üremeleri oluşur.
Muhabbet Kuşu Nasıl Yıkanır ?
Muhabbet kuşlarında banyo
Muhabbet kuşu banyo yaptırma |
Muhabbet kuşu yıkanma |
Bir muhabbet kuşu ne kadar sıklıkta banyo yapmalıdır. bu soruyu kesinlikle her kuş bakıcısı kendisine sormuştur. fakat bunun için uygun bir cevap bulunabilmiş değil. önemli bir nokta da her kuşun gerçekten banyoya gereksinim duyduğu ve banyo yapmanın onun sağlığı için önemli olduğudur. bu sorulara cevap vermeden önce kuşların neden banyo yaptığını incelememiz gerekmektedir. doğada yaşamda kalabilmek için tüylerin temiz ve bakımlı olması lazımdır. temiz olmazsa onu soğuktan veya sıcaktan koruyamaz ve uçmasına engel olur. insanların bakımındaki kuşlar bu kadar çok kirlenmez, ve fazla engel yaratmaz. ve böylece insan tarafından hazır yem alan kuş yaşamda kalmayı başarır çünkü yem bula bilemek için gün içerisinde kilometrelerce uçmak zorunda değildir. yani bu demek oluyor ki, ille de her gün banyo yapmak zorunda değildir,ama banyo yapmak kuşlara yine de iyi gelir ve eğlendirir.
Muhabbet kuşları ne sıklıkta banyo yapabilir ?
Bunun için de verilmiş katı kurallar bulunmamaktadır. bu daha çok kuşunuzun banyo yapmayı sevmesine ve isteklerine bağlıdır. fakat bir kuş sahibi kuşunu şayet suluğun daracık ağzında yıkanmaya zorluyor ve inatla bir banyoluk veya çanak koymuyorsa , bence kendinden utanmalıdır. çünkü ona yetersiz banyo imkanı sağlamıştır.
Muhabbet kuşları nasıl yıkanır?
Kuştan kuşa göre değişir. bazı muhabbet kuşları çanağın kenarına tüneyerek bazılarıda çanağın içerisinde yatarak yıkanmayı sever. kuşunuzun nasıl yıkanmayı sevdiğini kendiniz bulacaksınız. bazıları geniş kaplara bayılır, bazılarıda etrafı korunaklı bir banyoluğu sever.
Yeşillik banyosu
Bazı kuşlar marul yaprakları arasında yıkanmayı severler. ve yıkanırken taklalar atarak kendilerini ıslatmaya çalışırlar. dışarıda toplayacağınız otlar hafifçe ıslatılarak da tıpkı görevi görebilir. bu kuşların sabah neminde çimenlerdeki çiğlerde yıkanmasına yakın bir ortam oluşturur.
Tam banyo
Bazı kuşlar tam bir banyodan hoşlanır. bunun için plastik bir banyoluk uygundur. bu banyolar kafesin dışına asılabilir fakat çoğu yine de büyük kapları ve açık alanı tercih edecektir. banyo suyuna eklenecek mineraller hiç lazım değildir. temiz ve ılık bir su yeterlidir.
Duş altında banyo
Akan su altında banyo yapmak da muhabbet kuşlarının sevdiği bir yöntemdir. bunun için sahibinin eline oturur ve akan musluk altında yıkanabilir. bu yöntem de de kuş etrafın ne kadar ıslandığı ile ilgilenmez ve yanlızca keyfine bakar. suyun çok sert akmadığına dikkat edin, ve kuşu zorla elinizle tutarak suyun altına sokmayın. suyu sıcak yapmayın ama buz gibi de olmasın.
Yağmur yöntemi
Kuşların en sevdiği yöntemdir. kuşları kafesin tel kısmıyla birlikte küvete koyunuz, sonra duş başlığını hafif yağmur çiselemesi gibi akacak biçimde ayarlayınız, sıcak olmasın.
Kuşların kaçacak yeri yok haşlamayınız.
Daha sonra kenardan yavaşça akıtmaya başlayın. kendisi gelecektir, veya hafifce üstüne tutarak bunun zevkini çıkarmasını sağlayabilirsiniz.
Spreyleme yöntemi
Spreyden uçuşan ufak damla
Islak kuş kurutulmalı mıdır ?
Hayır, kuşları kendi kendini kurutur. ıslak olan kuşları mutlaka havadar bir yere koymayınız ve korunaklı bir biçimde kurumasını sağlayınız. bu onları hasta edebilir, bu yanlızca banyo vakti için değil herzaman geçerlidir, cereyanda kalmamasını sağlayınız. duyarlı ve yaşlı kuşları ısıtıcı bir lambanın yanına koyabilir ve ısınmasını sağlayabilirsiniz.
Muhabbet kuşum ıssırıyor, ne yapmalıyım ?
Muhabbet kuşları avuçlanmaktan hiç hoşlanmaz, onları parmağınızın üzerinde durmaya alıştırmalısınız, elinizle tüm vücutlarını saracak şekilde muhabbet kuşunu tutmak isterseniz sizi ıssırabilir.
Ayrıca dişi muhabbet kuşları erkek muhabbet kuşlarından daha güçlü bir şekilde ıssırırlar. Kemirme huyları erkek muhabbet kuşlarından daha fazla güçlüdür.
Muhabbet kuşu isimleri
1 boncuk
2 maviş
3 fıstık
4 limon
5 çapkın
6 pamuk
7 şeker
8 can
9 miski
10 bıcırık
11 cici
12 çıtır
13 altın
14 biber
15 bulut
16 cafer
17 paşa
18 şımarık
19 aliş
20 aşkım
21 bıcır
22 bıdık
23 cancan
24 çıtçıt
25 efe
26 mıstık
27 şirin
28 yeşim
29 aslı / kerem
30 bamboo
31 cavit
32 çimen
33 fındık
34 gaffur
35 kamil
36 nazlı
37 papatya
38 pırtık
39 prenses
40 şaşkın
41 tewety
42 adsız
43 badem
44 cambaz
45 canım
46 cankuş
47 capkin
48 casper
49 cicim
50 çakır
51 çeto
52 dodo
53 gümüş
54 hector
55 hürrem
56 kaçak
57 kaya
58 kekik
59 lili
60 minnoş
61 pakize
62 papi
63 sebap
64 simarik
65 sultan
66 şakir
67 şesu
68 şirine
69 tümer
70 tweety
71 yakup
72 yaprak
73 yeşil
74 yeşilim
75 eşiyok
76 limon
77 bulut
78 minik
79 gizi
80sis
81çisil
82 recep
83 kartal yavrusu
84 cap cup
85 abİdİn
86 adem ile havva
87 afacan
88 alex
89 alice
90 alişan
91 anelka
92 arda
93 askın
94 asuman
95 aşkın
96 aşkim
97 aşuk ve maşuk
98 avcı
99 aziz
100 bade
101 luli
102 sakız
103 gülücük
104 tatlı
105 üzüm
106 ateş
107 manidar
108 genç
109 maymuş
110 semiha
111 akıllı
112 tembel
113 volkanım
114 eser
115 musti.
116 rüzgar
117 kral
118 pepe
117 kral
118 pepe
Muhabbet kuşunun güvenini nasıl kazanırız
Yeni bir muhabbet kuşu aldınız ve endişelerninz var. Acaba bana yakınlaşacak mı, ürkek mi kalacak vs… Kuşunuzun güvenini kazanmak sizin elinizde. Aldığınız gün onu hemen salonunuzun bir köşesine bırakırsanız, sonraki günlerde ne yaparsanız yapın, size güvenmeyecek ve kaçacaktır. Onun için onunla bol bol konuşun, ama mesafeli durun, tedirgin etmeyin.
Kafesine koyduıktan sonra onu bir süre çevresini tanıması için başbaşa bırakın.Ev ortamına alışmak için etrafı dikkatle inceleyecektir.
Eğer bir şey yemez içmezse endişelenmeyin. Kendini rahat hissedince ve arkadaşlarından ayrılma şokunu üzerinden atınca normale dönecektir.
Geceleri lambayı söndürmeden önce rahat olarak tünekte olmasına dikkat edin. Odadaki tüm ışıkları kapatın ama az ışık veren bir lamba bulundurun. Çünkü alışık olmadığı sesler onu rahatsız edebilir ve yem yemesini su içmesini karanlıkta sağlayamayabilir. İlk günün sabahı kuşun kafesinden tutarak onunla sessizce konuşun ve taze yemler verin. Sonra onu yalnız bırakın ki korku ve heyecanını üzerinden atsın.
Daha sonra yavas yavas elimizi kafesin icinde tutarak bizim yakinligimiza alismasi saglanmalidir. Çevresine alışması ele gelmesiyle daha kolaylaşacaktır. Evcil olması çok önemlidir. Evcil demek ele ya da parmağa korkusuzca gelip konması demektir. Bundan sonrası artık kolay kuşunuz sizin en yakın dostunuz olacaktır
Muhabbet Kuşları kaç yıl yaşar?
Muhabbet kuşları 1 yaşından sonra erişkin sayılırlar. Dişi muhabbet kuşları 4, erkekler ise 6 yaşından sonra yaşlanmaya başlarlar. Muhabbet kuşlarının ortalama ömrü 8 ila 10 yıl arasında değişir. Bununla birlikte, yaşadığı ortam, beslenme gibi noktalara dikkat edildiğinde muhabbet kuşlarının ömrünün 15 yıla kadar uzayabildiği hatta bazı istisnai durumlarda bu rakamın bile üzerine çıkıldığı görülmektedir.
Muhabbet Kuşlarının Beden Dili
Kuşun, kendisini nasıl hissettiğinin göstergesi olan bazı davranışları vardır. Bireysel olarak farklılıklar gösterdikleri olsa da genel koşullar açıklanmaya çalışılmıştır. Bazı ortam koşullarında yaptıkları değişik hareketler (yemlikten yem boşaltma, kafes tabanındaki kağıtların altına girmek...gibi) belirtilmemiştir.
Mutlu bir kuş; tüneğinde gururla duracak veya tüylerini kabartarak oturacak, daha rahat, gevşemiş görünecek ve çeşitli ahenkli sesler çıkaracaktır. Aynı zamanda duyulabilecek şekilde, yem yiyormuş gibi gagasını gıcırdatacaktır.
Korkmuş bir kuş, yüksek sesle çığlık atacak, tüyleri düzleşecek, gözlerinde, ani kalkışa hazır olduğunu belirten tehlike işaretleri okunacaktır.
Üzgün bir muhabbet kuşu, kanatlarını vücudundan uzakta tutacak ve çoğunlukla gaga açık şekilde sık sık veya zor nefes alacaktır, bazen kısa sürelerle gözlerini kapatacaktır. Bu davranışı gösteren kuş, stres altındadır, mutlu değildir, kendisini bir şey korkutmuştur veya fazla sıcaktır ve bu koşullar altında kusuyor olabilir, başını sürter ve yediklerini vücudundan uzak bir mesafeye çıkarabilir.
Alarm çağrısı, keskin tıslama şeklinde bir 'Tssst tssst' sesidir. Bu, kuşun o an yaptığı işi tamamladığını veya uçmayı bitirdiğini gösteren rahatlama işareti de olabilir. Kuşun; uzanamadığı, ulaşamadığı bir mesafedeki şeyi işaret etmekte kullandığı yararlı bir iletişimin yoludur.
Muhabbet kuşları, kendini savunmak için ısırırlar. Bu, kuşun, eğlenme amaçlı olarak yaptığı oyun gagalamasının aksine, kendisine sıkıntı verilmesini istemediği için sert bir ısırıktır. Dişiler, çok sert ısırır ve kanatmaları alışılmamış bir olay değildir.
Kızdırılarak hiçbir şey elde edilemeyeceğinden kuş sert bir şekilde ısırmaya kalktığında geri çekilmek en iyi fikirdir ve o, evcilleştirme veya eğitim çalışmalarınızda bu davranışınızı dikkate alacaktır.
Tek kuşlarda, sahibine ya da bir nesneye kuvvetle bağlandıkları ilişkilerde sevgi göstergesi olarak, gözler, iğne başı kadar küçülecek ve küçücük siyah bir noktayla beyaz büyük bir halka (iris halkası olan kuşlarda) şeklinde görülecektir.
Papağangillerin beden dilini anlamak:
Beden dili:
- Her iki ayağı da yukarıda iken gagası ile asılarak aşağı sallanmak: Aşağı inmek istiyor.
- Baş indirilmiş, kanatlar yarım kaldırılmış, tüyler kabartılmış, ileriye veya yukarıya uzatılmış: Ele alınmak istiyor.
- Kafesin tavanına bir veya iki ayakla ya da gaga ile asılmak olan: Oynuyor.
- Uçma tahtasında,tünekte iki adım geri çekilmek, hafifçe popoyu eğmek: Dışkılama hazırlığı! (Her durumda hatta uçarken de dışkılayabilirler)
- Tüneğe sıkıca tutunarak geriye kaykılma: Korkuyor, tedirgin.
- Sabitlenen gözlerin değerlendirilebilmesi için kuşun içinde bulunduğu koşullar ve vücut pozisyonu dikkate alınmalıdır. Gözlerin sabirlenmesi şu anlamları taşıyabilir:
- Heyecanlanma,bir obje ile çok ilgilendiğinde.
- Öfke, korku veya yaklaşan saldırı
Sesler
- Şarkı söyleme, konuşma ve ıslık çalma: Mutlu, sağlıklı, memnun kuş.
- Gevezelik, cırıldama:
- Yumuşak tondaki cıvıldamalar, memnuniyetin bir işareti veya konuşmayı öğrenme çalışmaları olabilir.
- Yüksek sesli bağırtılar tehlike savmak için olabilir.
- Dil tıkırtısı: Kendini eğlendiriyor olabilir veya okşanmak, ele alınmak anlamı taşıyabilir.
- Hırlama, homurdanma: Hırlama, saldırgan bir sestir. Bir şey kuşu tehdit ediyor veya sıkıntı veriyordur. Kuşu rahatsız eden bu obje ya da varlık uzaklaştırılmalıdır. Homurdanan kuşlar tutulmamalıdır, ısırmaları mümkündür.
- Gagayı gıcırdatmak: Genellikle memnuniyet işaretidir.
- Tıkırdama: Gaga tıkırdaması genellikle cockatieller ve Avustralya papağanlarında görülür. Eğer papağan, bir defa tıklarsa ve gözleri sabitlenirse, aksi halde tehdit edici davranış değildir, kuş, sahibini karşılamakta veya bir şeyi onaylamaktadır. Eğer, diğer taraftan, kuş, birkaç kez seri halde tıkırdarsa, kuşun ele alınmak istemediği anlamında uyarı olduğu düşünmelidi.
- Gaga yerde , boyun tüyleri kabartılmış: Kaşınmak istemektedir.
- Isırma: Başka bir başlık altında incelenecektir. Kısaca değinelim:
- Tam ısırılmadan gagalanmak :Size doğru uzanarak ısıracakmış gibi yapmak ve imkan bulursa tekrarlamak şeklinde fiziksel bir temas olacak ancak acı vermeyecektir. Sonraki adım ise acı veren bir ısırık olacaktır. Kuş, sinirlenmiştir. "Ben, onu istemiyorum".
- Hafif, hafif, hafif, hızlı ısırıklar: Kuş "Şimdi beni rahatsız etme" demektedir. Bu hareket, sahibi için tehlike işareti olmamalıdır. Kuş, sizin 30 saniye sonra ne yapmanızı istediğini belli eder.
- Kusma: Eşe yakınlık işaretidir. Eşe sevgi ve şefkat sunulması, karşı cinsin etkilenmesi için yapılmaktadır. Ancak diğer kusma nedenlerinin de bilinmesi için site kütüphanemizdeki kusma başlığının da mutlaka incelenmesi gerekmektedir.Papağangiller eşleşerek yaşarlar ve eşlerini önemserler.
- Gaga dokundurmak, gagalamak: Araştırmak.
- Tüneğe ileri geri gaga sürmek: Yüzünü temizlemek.
- Oyuncaklarına hızlı vurmak: "Ben çok mutluyum. Ben, yeniden yapacağım." Enerjiyle dolu ve çok iyi hissetmek.
İki ayak üzerinde durmak:
- Düzgün durarak, sahibine hareketsiz şekilde bakması: Ele alınmak için hazırdır. Şu anlamdadır "Bakman için seni bekliyorum, yoksa sana kızabilirim".
- Tünekte ileri geri yürümek: Sabırsızlıkla dışarı çıkarılmayı, ele alınmayı beklemek.
- Her iki ayakla parmağa sıkıca tutunmak: Sana tam güvenmiyorum ya da beni götüreceğin yer hakkında bilgim yok.
- Bir ayak üzerinde durmak: Rahat.
- Bir ayak üzerinde durma ve tüylerin kabartılması: Rahat, mutlu, memnun.
- Başını alta sokarak bir ayak üzerinde durmak: Tüylerini temizliyor
- Bir ayakta dururken gagasını bileme: Yorulmuştur.
- Bir ayak üzerinde dururken, hafif kabarmış, gözler cam gibi: Kısmen uykudadır.
- Kafes altını kazımak: Afrika gri papağanları için tipiktir. Genelde kafesten dışarı çıkmak için izin verilmesi isteğidir.Bu davranışını alışkanlık haline getirmemesi için yerine getirmek istemeyebilirsiniz.
- Ayak vurma, tıklatma: Tehdit edildiğini hisseden bazı papağanlar, bölgesinin üzerindeki egemenliğinin işareti olarak onların ayaklarını yere vururlar.
- Karışık/kabarık tüyler:
- Tüylerini düzeltirken;
- Üşüdüklerinde;
- Gerginliklerini hafifletmek istediklerinde;
- Hasta olduklarında karışır, kabarırlar. Özellikle, tüyler, kabarık kalırsa veteriner hekimce görülmelidir.
- İlgi gördüğünde tüylerini düzeltmesi:Sizinle birlikte olduklarında ya da enselerini okşadığınızda tüylerini düzeltmeleri "Sana teşekkür ederim. Senin için ben de daha bakımlı olacağım" anlamı taşır.
- Parmakta iken sıkıca tutunması ve tüylerini sıklaştırması: Korkuyor veya tereddüt ediyor.
- Sorguç kaldırıldığında: Heyecanlanmıştır.
- Aşırı kabardığında: Korku veya aşırı heyacan. Bir uyarı düşünülmelidir.
- Sünme ve tıslama ile birlikte düz sorguç: Saldırgandır veya bir şey tarafından ürkütülmüş, korkutulmuştur.
- Yüz ve boyun tüylerini kabartmak: Başı büyük görünür, huzurlu memnuniyeti gösterir. Mutludur.
- Kuş, korkmuş ya da aşırı heyecanlıdır. Diğer hastalık belirtileri ile birlikte görülme durumu farklıdır.
- Eşleşme/çiftleşme belirtisidir.
- Kuyruk sallama: Eğlence için hazırım!
- Kuyruk sallanması (aşağı yukarı): Genellikle yorucu faaliyetten sonradır. Nefesini düzenlemesine yarar. Gene de, kuşun kuyruğu, faaliyet olmadan aşağı yukarı sallanıyorsa, solunum sıkıntısı/hastalığının işareti olabilir.
- Kuyruk yellemesi: Kuyruk tüylerini yellemek, yelpaze şeklinde açmak, çoğunlukla saldırganlık ve öfke göstergesi olarak diğer davranışlara eşlik eder. Kuyruk tüylerini yaymak, kuşun kuvvet ve canlılığını da gösterir.
- Kanat çırpmak: Çırpma, kanat alıştırması olarak kullanıldığı gibi sizin dikkatinizi çekmek için de yapılmaktadır.
- Fiske vurmak uç:
- Öfke veya acıyı gösterebilir.
- Tüylerini düzeltmesi, ayarlamasının bir yoludur.
- Omuzlarını kaldırarak ve baş sallanması ile eşlik edilirse, ısrarla dikkat çekmeye çalıştığını veya anne mamasına muhtaç yavru kuşlarda olduğu gibi beslenme isteğini ifade edebilir.
- Kanat düşmesi, sarkması: (Yavrular) genç kuşlarda normal ama daha yaşlı kuşlarda sarkma hastalığın bir işareti olabilir.
- Kanat seğirmesi: Gerçek, açık bir gösterge değildir, çoğu kez kuş ele alındığında hissedilir. Kanat ve vücut arasında hava dolaşımı sağlamak için, kanatlar, vücuttan uzaklaştırılır. Kanatlar, kaldırır ve ani hareketle eski normal konumuna getirilir. Kuşlar, aşırı derecede mutlu olduğu zaman da yaparlar.
- Arkaya döndürüp kanadının altında soktu: Uyuyor.
- Aşağıya eğdi ve 90 derece döndürdü: İstediği bir şeye bakıyor.
- Aşağı düşürdü, bir veya iki kanadı tümüyle açık, ağzı açık, baş gidebileceği yöne doğru uzatılmış: Büyük gerinme ve esneme
- pozisyonu.
- Başını aşağı yukarı sallıyor ve kusuyor: Size "Seviyorum" demesinin yolu!
- Aşağı yukarı kafa sallama: Dikkat çekme hareketidir. Genellikle kafes dışına çıkmak istediklerini belli eder. "Parmağında oturmak istiyorum".
- Başı alçaltmak, eğilmek: Selamlama veya onaylamadır (Oynamak isteği ya da ensesinin kaşınması için)
Muhabbet kuşunun yaptığı hareketler ne anlama gelir, muhabbet kuşlarının hareketleri anlamları hakkında bilgi
Bazen kuşlar tüylerini kabartır ve kuyruk tüylerini titretirler. Bu hareket genellikle kaşındıktan sonra tüylerini şekle sokmak ve düzeltmek amacıyla yapılmaktadır.Bu hareketin yapılmasının diğer nedeni ise, uykuya dalmadan önce rahatlama amacıdır.
Çok mutlu oldukları veya çok heyecan duydukları zamanla, başka kuşlara gösteriş yapmak istedikleri zaman da bu hareketi yaparlar.
Gerinme
Bir durgunluk arasından sonra kuşunuzu gerinirken görebilirsiniz. Bu işlem ayılmak ve bedenini dinçleştirmek için yapılır.İlk önce tek ayağını geriye doğru kanadının altında gerer ve sonra diğer ayağı için aynı işlemi uygular.Bu işlemden sonra alıştırmalar yaparak kendilerine gelirler.
Alıştırmalar
Kuşlar genellikle ayakları tünekte iken kanatlarını havaya kaldırarak, ve uçuyormuş gibi yaparak alıştırma yaparlar.Kanatları için çok faydalı olan bu hareket özellike sabahları kan dolaşımı için tekrarlanmaktadır.
Kafasının Ayaklarıyla Kaşıma, Eşeleme
Genellikle kuşlar gagalarını kullanarak kaşınırlar, ancak kafaları kaşındığında, eğer eşleri varsa onlar yardım ederler. Aksi durumda, ayaklarıyla veya farklı bir objeyle örneğin kafalarını tüneklerine sürterek kaşınırlar.
Esneme
Evet, muhabbet kuşları da esnerler. Özellikle uyku zamanları geldiğinde ya da kestirmeden önce esnerler.Kuşunuzun esnediğini gördüğünüzde, gagası açılır ve gözleri kapanır.Bazen insanlarında kulaklarının tıkanıklığını geçirmek amacıula esnediği gibi, kuşlarımız da benzer bir amaçla esneyebilir.Kuşunuzun esnediğini gördüğünüzde, kendinizin de esnediğinizi farkedbilirsiniz.
Gaga Gıcırdatma
Kuşlarınız uykuya dalmadan önce gagalarını gıcırdatırlar, bu hareket onların çok mutlu olduğunu ve güzel rüyalar gördüğünü belirtir.
muhabbet kuşunun çiftleşmek istediğini nasıl anlarız, muhabbet kuşu nasıl çiftleştirebilirim muhabbet kuşunun mutlu olduğunu nerden anlarız, muhabbet kuşu eş istediği nasıl anlaşılır muhabbet kuşunun, eş istediği nasıl anlaşılır, muhabbet kuşlarının çiftleşmek istediği nasıl anlaşılır, muhabbet kuslarinin hareketleri ne anlama gelir , muhabbet kuşunun eşe geldiğini nasıl anlarız, muhabbet kuşu hareketleri ne anlama gelir, muhabbet kuşlarının mutlu olduğu nasıl anlaşılır
Muhabbet Kuşunu Evcilleştirmek
Öncelikle yeni evine gelen muhabbet kuşunuzun birkaç gün yeni ortamına ve kafesine alışmasını beklemelisiniz.
Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek kolaydır ve kısa sürede karşılığını alırsınız. İlk olarak evcilleştirme bir kişi tarafından yapılmalıdır. Bu kişi kuşla yalnız olmalı ve ani hareketlerden kaçınmalı, stres yapmasını önlemelidir. Eğitime kafes içinde başlanmalı, kafes içine sokulan el mümkün olduğunca yavaş hareket ettirilerek ona dokunmaya çalışılmalıdır. Ürkütmeden güvenini kazanmaya çalışmalısınız. Bu arada sakin, yumuşak ses tonuyla onunla konuşun. Bir süre sonra kendisine dokunmanıza izin verecektir. Bu şekilde onun güvenini kazanıp daha sonra işaret parmağınızla göğsüne dokunarak parmağınıza çıkmasını tembihleyin. Kesinlikle elinizle kavrayıp tutmaya çalışmayın. Bu onların en nefret ettiği şeydir ve size güvenini kaybeder.
İlk aşamada kafesine ve size alışan kuşunuzu artık kafes dışına çıkarabilirsiniz. Bunu yapmadan önce bir takım önlemleri almalısınız.
Kapıların, pencerelerin kapalı olmasına ve camların önünde tül yada perde olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde açık kapı yada pencerelerden dışarı kaçabilir veya camları farketmeyerek çarpıp ölebilir.
·Odada kedi, köpek olmamalı.
·Aspiratör varsa çalışır durumda olmamalı.
·Ateş yada kızgın birşeyler olmamalı.
·Yeterli derecede ışık olmalı.
Uygun ortam sağlandıktan sonra, elinizi yavaş hareketlerle kafese sokup işaret parmağınızın üzerine çıkmasını sağlayın. Bir süre tam bir güven sağlayana kadar onunla konuşup iletişim kurun.
Daha sonra elinizi yavaşça kafesin dışarısına onunla birlikte çıkarın. İlk başta gönülsüz olacaktır. Dışarı çıkmak istemediğinden parmağınızdan atlayıp kafesin tellerine tutunacaktır. Birkaç defa denedikten sonra kafesin dışına çıkmaya ikna edebilirsiniz. Dışarı çıktığında uçarak etrafı tanımasına müsade edin. Uçarken üzerinize konmaya çalışacaktır. Onu korkutacak ani hareketlerden kaçınmalısınız.
Kafesin üzerine konan kuşunuz, kafesinin içerisine kendi girebilir. Girmediği taktirde işaret parmağınızın üzerine alıp içeriye sokmaya çalışın. Asla onu yakalamak için kovalamayın. İçeri girmiyorsa yapılacak en son şey ; havanın kararmasını bekleyerek veya suni bir karartma uygulayarak görüş olmadığı için uçamayacak olan kuşunuzu yumuşak bir şekilde kavrayarak kafesine koyabilirsiniz
Muhabbet kuşuna konuşma nasıl öğretilir ?
Muhabbet kuşuna konuşma nasıl öğretilir ?
|
Muhabbet kuşları konuşmayı öğrenebilirler ve diğer kuşların seslerini taklit edebilirler. Özellikle erkek muhabbet kuşları konuşur. O yüzden konuşma eğitimi için tek ve erkek bir kuş seçilmelidir. Muhabbet kuşları konuşma konusunda en yetenekli olan kuşlardır. Hemen her canlı renkte bulunabilen muhabbet kuşları çok erken dönemlerde sahiplenildiğinde konuşma yetenekleri çok güçlüdür. Kuş, sahibine alıştıktan sonra, yavaş yavaş ders verir gibi ve sabırla değişik kelimeler öğretmeye başlanır.
Konuşma öğretilecek olan kuşun 2-3 aylık olmasına dikkat edilmelidir. Kuş, bakıcısına güven duyarak parmak üzerine çıkmaya başlayınca, konuşma derslerine başlanabilir. Küçük yaştan alıştırıldığında bir kaç kelimeyi sıralayabilir, basit melodileri taklit edebilirler. Belirli sesleri hafızalarına alarak sonradan kullanabilirler, konuşabilmelerinin en önemli nedeni budur. Öncellikle kuşa bir isim bulunarak o isimle hitap edilmelidir. Kuşa konuşma öğretmek için en uygun zaman, akşama doğru, güneş battıktan sonraki saatlerdir. Konuşma öğretmekteki en önemli unsur sabırlı olmaktır. Öğretilmek istenen sözcükler defalarca tekrar edilmelidir. Yaklaşık iki hafta sonunda, kuşun bazı kelime veya cümleleri öğrenip tekrarladığı görülecektir. Üçüncü sene sonunda kuşun öğrenmesi sürer ve yaklaşık 100 kelime öğrenebilir.
Muhabbet Kuşlarında Mantar Enfeksiyonu
"Muhabbet Kuşlarında Mantar Enfeksiyonu"
Candidiasis, kafes kuşlarında Candida albicans adı verilen bir mantar türünün yol açtığı enfeksiyonların genel adıdır. Bu mantar türü normal çok az sayıda bütün kuşların sindirim sisteminde bulunur ancak enfeksiyona neden olmaz. Eğer bu mikroorganizmanın sayısı artarsa veya sindirim sisteminde bir hasar varsa, sindirim sisteminde, gaga ve solunum sistemi gibi diğer organlarda, deri, tüy, göz ve üreme organlarında da enfeksiyon oluşur. Candida enfeksiyonları muhabbet kuşlarında ve papağanlarda çok daha nadir görülür.
Mantar, daha ziyade genç kuşlarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan hayvanlarda ortaya çıkar. Mantarın oluşma riskini arttıran faktörler çok çeşitli olabilir:
* Kursağın geç boşalması
* Uzun süreli ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı
* Kafes temizliğine dikkat edilmemesi
* Vitamin A yetmezliği
* Hatalı beslenme
* Stres, ortamda sigara içilmesi, travma ve bazı virüs enfeksiyonlarının yol açtığı tahribatlar.
Hastalığın belirtileri yerleştiği organa göre değişiklik gösterir. Tek bir organda olabileceği gibi, birkaç organa aynı anda yerleşebilir. Ağız ve gaga bölgesinde olduğunda ağız kokusu ve ağızda beyaz plaklar oluşur. Enfeksiyon genellikle alt ve üst gaganın birleştiği açıda oluşur. Gagadaki hastalıkta yemi geri çıkarma, iştah kaybı ve halsizlikle birlikte depresyon izlenir. Gaga kalınlaşır, yemin kursağı geçişi gecikmeye başlar.
Enfeksiyon, sindirim sisteminin alt bölgelerine yerleştiyse, sulu dışkı, kusma, kilo kaybı, iştahsızlık ve depresyon görülür. Solunum sistemindeki mantar ise burun akıntısı, ses ve ötüş değişiklikleri, solunum güçlüğü ve kolay yorulma gibi belirtiler izlenir.
Hastalığın teşhisinde mantarın miktarı ve belirtilerin tespiti önemli. Tedavi olarak veteriner hekiminizin seçimine ve önerisine göre antifungal ilaçlar kullanılır. Hastalığa zemin hazırlayan stres, kötü bakım ve beslenme gibi koşulların düzeltilmesi de hastalığın iyileştirilmesinde çok önemli rol oynar.
Muhabbet Kuşları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
"Muhabbet Kuşları Hakkında Bilmeniz Gerekenler"
Kuş bakımı konusunda öncelikle bilinmesi gereken; bünyelerinin oldukça zayıf olduğudur. Bu sebeple beslenmesine ve korunmasına çok dikkat etmek gerekir.
Kuşunuz için; onun büyüklüğüne uygun ve sağlıklı malzeme ile yapılmış bir kafes ve aynı uygunlukta oynayabileceği oyuncaklar edinilmelidir. Kafesin evinizdeki konumunu iyi ayarlamalı temiz hava almasına ve ışık görmesine dikkat edilmelidir. Kafesin yeri mümkünse hiç değiştirilmemelidir,kuşlar bu ani değişikliklerden hiç hoşlanmazlar.
Kuşların narin hayvanlar oldukları gözden kaçırılmamalı oda sıcaklığına ve hava akımına dikkat edilmelidir.
Tüm kuşlara belli periyotlarla tüy bakımı, parazit spreyi uygulamalı,yıkanması sağlanmalı ve kafesini gerekli sıklıkta temizlemelisiniz. Bununla beraber rutin aralıklarla B-C ve A-D-E-K vitamin takviyesi de tavsiye edilir.
Beslenmesi için de düzenli aralıklarda doğal darı,yumurta sarısı,meyve kabukları verilmeli ve verdiğiniz yeşillik türü şeyleri yıkayıp-kurutarak vermelisiniz.
Ayrıca her zaman kafesinde kuş kumu bulunmasına da özen gösterilmelidir. Kuş kumu kullanımı,yemlerin daha kolay sindirimi için son derece önemlidir. Kuşlarda diş olmadığı için sindirim ağızda başlamaz.Bütün olarak yenilen yemlerin,midede sağlıklı bir şekilde sindirilebilmesi için kuş kumu,kumlu tünekler ve kumlu kağıtlar kullanılmalıdır.Kumlu kağıt ve tünekler,aynı zamanda ayaklarda mantar oluşumunu da engelleyecektir.
Bir Önemli konu da,gaga taşı kullanımıdır.Bir çok kişi,bu tür yaşamsal görmediği ufak tefek ürünü pek önemsemez ve çıkabilecek hayati sorunlardan bihaberdir..Gaga taşı kullanmayan bir kuş,zamanla gagası uzayacağı için yakın takibi yapılmadığı taktirde,yemek yiyemez hale gelir ve günden güne güç kaybederek ölebilir.Gaga taşını ekstra masraf kabul edenler,gaganın kesimi için bu masrafın çok üzerinde harcama yaparlar.Gagası uzayan kuşların özel ve steril makaslarla kesilmesi gerekir,gaga mikrop kapmaya oldukça müsaittir.
En önemli bakım önerimiz,ailenizin birer parçası olan kuşlarınıza açık olarak satılan kiloluk yemlerden vermemenizdir.Yasal olarak satışı yasak olan bu ürünler daima daha ucuza gelir ama aslında,kaybettirdikleri çok fazladır!
Genellikle tarih problemi olan bu ürünler,açıktaki tüm kir ve bakteriyi kuşunuza yedirtmeniz anlamına gelir ki bundan daha büyük bir kayıp sebebi düşünemiyoruz..
Genellikle tarih problemi olan bu ürünler,açıktaki tüm kir ve bakteriyi kuşunuza yedirtmeniz anlamına gelir ki bundan daha büyük bir kayıp sebebi düşünemiyoruz..
KAFESLER
Evde çoğu zaman kapalı tutulmak istenen kuşlar için mümkün olan en geniş kafesleri kullanmak tavsiye edilir. Kafesin kuş tarafından bükülemeyecek veya sökülemeyecek sağlamlıkta, toksik olmayan materyalden ve kolay temizlenebilir, korunaklı olması gerekir. Materyal bakımından metal; temizlenmesi, dezenfeksiyonu kolay, ve kuşun vereceği zarara dayanıklı olması bakımından en uygun seçimdir. Sınırlı kapalı zamanlar için uygun büyüklükte kafes, bütün vücut gergin durumdayken kenarlara temas etmeyecek boyda olmalıdır. Çoğu vakada kafes yüksekliğinden daha derin olmalıdır ki, kanatlar açık tutulduğunda yeterli alan sağlanabilsin. Uzun kuyruklu kuşlar için yeterli yükseklik de sağlanmalıdır. Kafes telleri arasındaki mesafe, kuşun kafasının teller arasına giremeyeceği ölçüde olmalıdır. Kafesin kapısı, bir elin rahatça girebileceği, kuşu kolaylıkla dışarı çıkarıp yerleştirilebileceği büyüklükte olmalıdır. Kapının mandalı kuş tarafından açılamayacak şekilde emniyetli olmalıdır.
Muhabbet kuşları hareket etmeyi sever, bu yüzden kafes yüksek ve geniş olmalıdır. Kanarya ve ispinozlar ise uçmayı sever ve uçmaya elverişli, geniş ve uzun kafeslerde bakılmalıdırlar. Cockatiel’lerin ihtiyacı olan kafes ise tepelerinin ve uzun kuyruklarının kırılmayacağı yükseklikte kafeslerdir.
Şekil bakımından; kare veya dikdörtgen kafesler temizlenmesi daha kolay, ve kuş için daha güvenlidir. Kafeste köşe sayısı arttıkça uçuş alanı daralır ve bağlantı bölgeleri güvenliği bozar.
Kuş kafeslerinde sürgülü taban tepsileri sıklıkla kullanılmaktadır. Bu parça; kolay hareket ettirilebilir, temizlenebilir olmalı ve yerleştirildiğinde veya çıkarıldığında kuşun kaçabileceği bir boşluk bırakmamalıdır.
KAFESİN KONUMU
Kafes, kuş tüneğindeyken göğüs hizasında olacak şekilde yerleştirilmelidir. Bundan daha alçak olması, kuşun heyecanlanmasına ve kendini savunmasız hissetmesine neden olur. Göğüs hizasından yükseğe de yerleştirilmemelidir, çünkü yükseklik, kuşlarda üstünlük anlamına gelir. Doğada daha baskın kuşlar daha yükseğe tünerler. Kuş, güneşli, hava akımı olmayan bir bölgeye yerleştirilmelidir. Kuşların yeni bir çevreye alışması için ilk hafta hariç, aktivitenin çok olduğu bir yere yerleştirilmeleri daha yararlıdır. Direkt gün ışığı almaları kuşlar için stimüle edici etkiye sahip olmakla birlikte sıcak yaz günlerinde fazla ısınmamalarına dikkat edilmelidir.
KAFES ALTLIĞI
Kağıt havlular veya diğer basit kafes altı kağıtları genelde odun parçaları, mısır kırıntıları, kedi kumu gibi substratlara tercih edilmelidir. Ahşap parçaları ve talaş, toz yapar ve kuşun solunum yollarını irrite eder. Kağıt gibi materyallerin kullanımı ile dışkıların sayısı ve görünümü günlük olarak daha kolay izlenebilir.
TÜNEKLER
Temiz, kolay değiştirilebilir, uygun ölçülerde, doğal, pestisid kullanılmamış ve non–toksik ağaç dalları kullanılmalıdır (örneğin narenciye ağaçları, Dişbudak Ağacı, Manolya, Karaağaç, Okaliptüs, Avustralya Çamı, vs.). Böylece kuş hem tüneyebilir hem de bulunduğu dalı çiğneyebilir. Doğal ağaç dalları, düzgün olmayan şekilleri sayesinde kuş tutunurken ayağın değişik bölgelerine basınç yapar. Dallar hazırlanırken, kafese uygun ölçülerde kesilmeli, deterjanla fırçalanmalı, durulanmalı ve güneşte kurutulmalıdır. Ayrıca böcek yumurtaları bakımından kontrol edilmeli, bunlar temizlenmelidir (kafeste yumurtalar açılabilir). Beton (mineral) tünekler kuşların gagalarını ve tırnaklarını törpülemesi için uyarıcı niteliktedir. Plastik tünekler ise kaygan oldukları ve yendiğinde medikal problemlere yol açtıkları için tavsiye edilmemektedir. Kumlu kağıtlar (tünek törpü kağıtları) kuşun ayağını çizeceğinden kullanılmamalıdır.
YEMLİKLER VE SULUKLAR
Derin kaplar yerine geniş çanaklar kullanmak yemeğin daha çekici sunulmasını sağlar ve kuşun yemleri yemesi için teşvik edici olur. Normal tırmanma yetenekleri olan sağlıklı kuşlar kolaylıkla yemek ve su kaplarına ulaşabilirler bu nedenle kapları bu vakalarda tüneklerin yanına yerleştirmek gerekli değildir. Paslanmaz çelik, pişmiş toprak ve sert plastik malzemeler kuşun sağlığı için gereken temizlik ve dezenfeksiyona karşı dayanıklıdır. Su, bir tabakta veya kobaylarda kullanılan tüplerde verilebilir. Kuşlar çoğunlukla fazla yer ve can sıkıntısından yiyecek kaplarını çiğnerler.
OYUNCAKLAR
Oyuncaklar zihinsel egzersiz oluşturması açısından yararlı olup fiziksel egzersize teşvik eder ve gaga soyulmasını kolaylaştırır. Ne var ki kuşun güvenliği düşünülerek seçilmelidir. Çiğnenebilir oyuncaklar; ağaç dalları, çam kozalağı, köpek için üretilmiş işlenmemiş deriden çiğneme oyuncakları, doğal fiber ipler ve yumuşak beyaz çam gibi maddelerdir. Aksesuarlar konusunda dikkat edilmesi gereken; tümü kafesteyken bile kuşun uçabileceği ve nesnelere çarpmadan hareket edebileceği yeterli alan bulunmasıdır. Hafta içinde farklı oyuncakları bir kaç günde bir rotasyon şeklinde kullanmak kuşun ilgisinin devamını sağlar. Sıkılmış bir kuş çeşitli davranış ve sağlık problemlerine karşı risk altındadır. Güvenli oldukları sürece mümkün oldukça çok çeşit kullanılmalıdır.
KAFES ÖRTÜLERİ
Kafes kapları, kuşa uyku zamanı geldiği ve sessiz olması gerektiği işaretini verir. Kafesin örtülmesi asla ceza amaçlı kullanılmamalı ve uyku saatleri dışında örtülmemelidir.
SICAKLIK VE NEM
Sağlıklı bir kuş, sahibinin yaşadığı ısıyı tolere edebilir. Isıdaki ani değişimler kuş için potansiyel tehlike oluşturur. 35 C yüksek sıcaklıklarda pet kuşların çoğu sık nefes alma ve kanatları vücuttan uzak tutma gibi fazla ısınma belirtileri gösterir.
Pet kuşlar genelde geniş bir nem aralığına uyum gösterme kapasitesine sahip olmakla birlikte, subtropikal iklimlerden gelen kuşlar evde lokal nem artışlarından fayda sağlarlar (örneğin banyoda akan duş veya tüylere düzenli olarak su püskürtmek gibi…) Bu durumda tüyler kuruyana kadar kuşu sıcak tutmak gereklidir.
IŞIK VE TEMİZ HAVA
Sık sık temiz havaya ve direkt gün ışığına çıkarmak (camdan filtre olmamalıdır) çok faydalı olacaktır. Eğer uygun havalarda kuş kafesiyle birlikte dışarı çıkarılırsa, gölgeli bir nokta sağlanmalıdır. Bir alternatif olarak geniş ışık spektrumlu floresan lamba kullanımı ev içinde doğal gün ışığını periyotlarını taklit eder şekilde kullanılabilir.
GİZLİLİK
Kuşların çoğu kafes içinde güvenlik hissini arttıran gizlenme olanaklarından yarar sağlar (örneğin kağıt kutusu, kuş yuvası, vs.). Özellikle küçük kuşlar için yuvalar saklanma amacıyla kullanılır. Bu kutular kafesin tavanına yakın olarak tutturulabilir.
AKTİVİTE
Uygun türler için, evde uçmak veya kafesten denetimli olarak salınmak gibi egzersiz imkanları sağlanabilir. Kuşların çoğu akıllı, aktif hayvanlardır ve kafesin evde aile aktivitesine yakın yerleştirilmesi gerekir. Fazla sosyal olmayan türler daha sakin bir yere yerleştirildiğinde rahat edebilir.
HİJYEN
Bütün nesneler sıcak sabunlu suda veya bulaşık makinesinde yıkanabilmelidir. Dezenfeksiyon amacıyla 1 galon suya yarım kapak çamaşır suyu kullanılabilir. Kafes altlığının ve kapların günlük temizlenmesi hem besin bozulmalarıyla ilgili problemleri önler hem de hastalıkların potansiyel tehlikelerine karşı sahibini uyarır. Kafesin tam temizliğinin haftada bir yapılması tavsiye edilir. Kokulu temizleyiciler kuşların solunum membranlarına zarar verebilir.
Bütün nesneler sıcak sabunlu suda veya bulaşık makinesinde yıkanabilmelidir. Dezenfeksiyon amacıyla 1 galon suya yarım kapak çamaşır suyu kullanılabilir. Kafes altlığının ve kapların günlük temizlenmesi hem besin bozulmalarıyla ilgili problemleri önler hem de hastalıkların potansiyel tehlikelerine karşı sahibini uyarır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)